Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Maitake

lat. Grifola frondosa Maitake

slov. trsovnica lupeňovitá

čín. Hui Shu Hua

jap. Maitake


MycoMedica Maitake extrakt je asi 20x koncentrovanejší než sušený prášok z húb, preto je jeho účinok efektívnejší!
Obsah polysacharidov v extrakte MycoMedica Maitake je minimálne 25 % (250 mg/g).

Charakteristika z pohľadu tradičnej čínskej medicíny:

teplota – neutrálna

chuť – sladká

tropizmus – pľúca, obličky, hrubé črevo

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny:

dopĺňa slezinu a jej Qi

odvádza vlhkosť

prečisťuje horkost

Maitake sa podľa tradičnej čínskej medicíny podáva u oslabenej Qi sleziny a žalúdka. Užíva sa najmä pri stavoch oslabeného trávenia, nafukovaní, kašovitej stolici, nechutenstve… Výrazná je jej funkcia odvádzať z organizmu vlhkosť. Podľa teórie čínskej medicíny je najčastejšou príčinou nadváhy oslabená Qi sleziny, ktorá nedokáže riadne spracovávať potravu a tekutiny a dochádza k hromadeniu a usadzovaniu vlhkosti v tele.

Maitake je preto výborným pomocníkom pri boji s nadváhou.
Starí čínski lekári dokázali využiť aj jej výrazné protinádorové, imunostimulačné a adaptogénne účinky. V tradičnej medicíne sa užíva aj na liečbu diabetu – dokáže znižovať hladinu cukru v krvi a zvyšovať citlivosť na inzulín u diabetikov.

O Maitake

Maitake parazituje v prírode na kmeňoch dubov. Maitake v preklade z japončiny znamená „tancujúca huba“, pretože ľudia tancovali od radosti, keď túto chutnú a terapeuticky cennú hubu našli. Nájsť divo rastúcu Maitake je ťažké. Huba bola veľmi drahá, a tak hubári miesta nálezu tajili a často sa táto informácia odovzdávala z generácie na generáciu.

V Číne sa užívala už v dobách dynastie Han (206 - 210 n. l.). Dnes sa skúma jej veľmi silné protinádorové pôsobenie.

Podľa tradičnej čínskej medicíny a súdobých výskumov pôsobí Maitake priaznivo pri stavoch ako sú:

metabolický syndróm – znižuje ukladanie tuku v tkanivách, a tým podporuje redukciu nadváhy
nádorové ochorenia – vďaka výnimočnému súboru polysacharidov má Maitake silné protinádorové účinky hlavne pri nádoroch mozgu, pľúc, prsníka, žalúdka, pečene či čriev
znižuje vedľajšie účinky chemoterapie
diabetes – Matake dokáže regulovať krvný cukor a preto priaznivo pôsobí u pacientov s diabetom
hemoroidy – užíva sa ako podpora pri konvenčnej terapii hemoroidov
cholesterol – Maitake má schopnosť znižovať úroveň „zlého“ LDL cholesterolu v krvi
regulácia hmotnosti– veľmi významné dietetikum pri problémoch s nadváhou
oslabená imunita – vďaka silnému zastúpeniu betaglukánov má Maitake silné imunostimulačné účinky
hypertenzia – súdobé štúdie poukazujú na vplyv Maitke na znižovaní vysokého krvného tlaku
Crohnova choroba – dokáže zmierňovať priebeh tohto zápalového ochorenia
má antimutagénne účinky
osteoporóza – podporuje kostný systém
prevencia a doplnková liečba rakoviny prsníka, pľúc, pečene a pankreasu

Dávkovanie:

pri zdravotných problémoch: 3 - 4 kapsule denne do zmiernenia problémov (je vhodné poradiť sa s lekárom či praktikom čínskej medicíny)
pri preventívnom užívaní: 1 - 2 kapsule denne (2 - 3 mesiace v roku)
kapsule užívajte nalačno (min. 20 minút pred jedlom či 30 minút po jedle), zapíjajte vodou alebo slabým čajom

Obsah balenia: 90 kapsúl á 500 mg extraktu

Upozornenie:

Produkt nie je určený pre deti do 3 rokov, pre tehotné a dojčiace ženy. Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie. Uchovávajte mimo dosahu detí. Produkt neslúži ako náhrada pestrej stravy. Neobsahuje efedrín, kofeín, lepok, konzervačné látky, farbivá ani cukor.
Informácie uvedené na tejto webovej stránke sú poskytované len na informačné účely a nenahrádzajú rady kvalifikovaného lekára. Informácie o zdravotnom stave žiadajte od lekára.

Referencie, výskumy a ďalšie zdroje na štúdium:

Valíček, Pavel: Houby a jejich léčivé účinky, Start, 2011
Powell, Martin: Medicinal Mushroom – A Clinical Guide, Mycology Press, 2010
Bensky, Dan: Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, Eastland Pr., 1993
Ando, Vladimír: Farmakologie klasické čínské medicíny, Svítání, 2007
Valíček, Pavel: Léčivé rostliny Číny a Vietnamu 1., 2., Start, 2009 - 10
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms, Botanica Press, 2002
Stengler, Mark: The Health Benefits of Medicinal Mushrooms, Basic Health Publications, 2005
Adachi K, Nanba H, Otsuka M, Kuroda H. Blood pressure lowering activity present in the fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1988;36:1000–6.
Dharmananda, S., 1988. Medicinal Mushrooms. Bestways Magazine, July, pp. 54-58.
Fullerton SA, Samadi AA, Tortorelis DG, et al. Induction of apoptosis in human prostatic cancer cells with beta-glucan (Maitake mushroom polysaccharide). Mol Urol 2000;4(1):7-13.
Cui FJ, Li Y, Xu YY, et al. Induction of apoptosis in SGC-7901 cells by polysaccharide-peptide GFPS1b from the cultured mycelia of Grifola frondosa GF9801. Toxicol In Vitro 2007 Apr;21(3):417-
Cui FJ, Tao WY, Xu ZH, et al. Structural analysis of anti-tumor heteropolysaccharide GFPS1b from the cultured mycelia of Grifola frondosa GF9801. Bioresour Technol 2007 Jan;98(2):395-401.
Gu CQ, Li J, Chao FH. Inhibition of hepatitis B virus by D-fraction from Grifola frondosa: synergistic effect of combination with interferon-alpha in HepG2 2.2.15. Antiviral Res 2006 Nov;72(2):162-5.
Gu CQ, Li JW, Chao F, et al. Isolation, identification and function of a novel anti-HSV-1 protein from Grifola frondosa. Antiviral Res 2007 Sep;75(3):250-7.
Hobbs C. Medicinal Mushrooms. Santa Cruz, CA: Botanica Press, 1995, 110–5.
Hobbs, C. 1997. Overcoming Chronic Fatigue (Traditional remedies for a modern disease). Veggie Life, Jan. Vol 5: #5, pp. 56-59.
Hong L, Xun M, Wutong W. Anti-diabetic effect of an alpha-glucan from fruit body of maitake (Grifola frondosa) on KK-Ay mice. J Pharm Pharmacol 2007 Apr;59(4):575-82.
Chang R, 1996. Functional properties of edible mushrooms. Nutr Rev 54(11), S91-S93
Chilton, J. 1993. What are the health benefits of mushrooms? Let"s Live, Dec., pp. 24-29.
Jones, 1997. An ancient Chinese secret promotes longevity and endurance. Healthy & Natural Journal, vol. 3, issue 3, pp. 90-93.
Kodama N, Komuta K, Nanba H. Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the activation of NK cells in cancer patients. J Med Food 2003;6(4):371-377.
Konno S. Potential growth inhibitory effect of maitake D-fraction on canine cancer cells. Vet Ther 2004;5(4):263-271.
Konno S, Maitake SX-fraction: Possible hypoglycemi effect on diabetes mellitus. Altern Comp Ther. 2001;7:366-370
Kubo K, Nanba H. Anti-hyperliposis effect of maitake fruit body (Grifola frondosa). I. Biol Pharm Bull. 1997;20:781-785.
Kubo K, Aoki H, Nanba H. Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I. Biol Pharm Bull. 1994;17:1106-1110.
Law, David, 1996. Fungi as a platform for new medicine. Mushroom World, December, 1996.
Li X, Rong J, Wu M, et al. [Anti-tumor effect of polysaccharide from Grifola frondosa and its influence on immunological function]. Zhong Yao Cai 2003;26(1):31-32.
Lin JT, Liu WH. o-Orsellinaldehyde from the submerged culture of the edible mushroom Grifola frondosa exhibits selective cytotoxic effect against Hep 3B cells through apoptosis. J Agric Food Chem. 2006 Oct 4;54(20):7564-9.
Matsui K, Kodama N, Nanba H. Effects of maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the carcinoma angiogenesis. Cancer Lett 10-30-2001;172(2):193-198.
McDougall, H. 1998. Detoxification. Veggie Life, March, pp 30 - 35.
Mohammed, Gina, 2010. Boost Your Immunity with Gourmet Mushrooms - Shiitake, Maitake and Reishi pack potent disease-fighting compounds. The Herb Companion August/September 2010
Nanba H, Hamaguchi AM, Kuroda H. The chemical structure of an antitumor polysaccharide in fruit bodies of Grifola frondosa (maitake). Chem Pharm Bull 1987;35:1162–8.
Nanba H. Immunostimulant activity in vivo and anti-HIV activity in vitro of 3 branched b-1-6-glucans extracted from maitake mushrooms ( Grifola frondosa). Amsterdam: VIII International Conference on AIDS, 1992 [Abstract].
Preuss HG, Echard B, Bagchi D, et al. Enhanced insulin-hypoglycemic activity in rats consuming a specific glycoprotein extracted from maitake mushroom. Mol Cell Biochem 2007 Dec;306(1-2):105-
Shirota, M, 1996. What You Should Know About Medicinal Mushrooms. Explore! vol. 7, issue 2, pp. 48-52.
Smith, C. 1994. Gold medal herbs. Natural Health May/June, pp. 85-87
Smith, J,., Rowan, N., Sullivan, R. 2001. Medicinal mushrooms: their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. Click Here for monograph.
Steinman, D., 1995. Potent protectors. Natural Health, Nov-Dec. pp. 92-95; 134-135.
Weil, A. 1993. Boost immunity with mushrooms. Natural Health, May-June, pp. 12-16.
Wiley, C. 1991. The medicinal side of mushrooms. Vegetarian Times, March 1991.
Wu MJ, Cheng TL, Cheng SY, et al. Immunomodulatory properties of Grifola frondosa in submerged culture. J Agric Food Chem 2006 Apr 19;54(8):2906-14.
Yamada Y, Nanba H, Kuroda H. Antitumor effect of orally administered extracts from fruit body of Grifola frondosa (maitake). Chemotherapy . 1990;38:790-796.
Yang BK, Gu YA, Jeong YT, et al. Chemical characteristics and immuno-modulating activities of exo-biopolymers produced by Grifola frondosa during submerged fermentation process. Int J Biol Macromol 2007 Aug 1;41(3):227-33.